My Princess

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

My Prince

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Sweetpie

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ahad, 10 Oktober 2010

kegembiraan ku.

Aku gembira, aku sangat bersyukur.


Kita tidak punya kuasa untuk mengetahui segala apa ketentuan Ilahi, tetapi semuanya telah tertulis daripada bakal lahirnya keturunan Adam & Hawa sehinggalah berakhirnya hayat mereka di alam nyata.


Kalau kau tanya, apa yang aku rasakan sekarang ini, sejujurnya aku sangat bahagia. Kebahagiaan yang tercipta bukan dari limpahan wang ringgit, harta benda yang entah ke mana. Sesungguhnya bahagia yang terbit dari sebuah institusi perkahwinan yang tidak pernah terbayang kenikmatan yang terlindung disebaliknya.


Nantilah aku ceritakan apa nikmat yang aku suka sangat itu. Terpulang kalian untuk memilih pemikiran yang bagaimana ok. :D


Benar pesan ayah, iman menguasai segalanya. Tanpa iman, kita tidak akan pernah bahagia. Tapi, di kala keremajaan yang tak berpenghujung, di kala jiwa sedang memberontak keseronokan, iman ditolak jauh-jauh. Ia diabaikan seolah-olah tanpa memberi  makna dalam hidup. Isk.. Na’u zubillah. Begitu lah aku dulu. Korang rasa tak macam mana yang aku pernah rasa?


Ala.. tau korang semua ni budak baik. Iman tinggi bukan? InsyaAllah.


Pernah satu ketika, aku lupa iman membimbing hati dan rohani manusia. Nafsu dan akal fikiran yang disangkakan waras menjadi petunjuk naluri hidup yang terkontang-kanting. Aku silap; kau juga silap kalau kita pernah serupa. Bertan-tan dosa, berguni-guni kesilapan yang pernah digelumangi. Tak perlu lah nak buka pekung di dada yang dah sememangnya tak cantik kan.. bikin malu saja... Tapi, perasaan yang seolah-olah bahagia itu sebenarnya; jauh disudut hati sangat sunyi sepi, kosong ‘ketang ketung’ macam kita ketuk tin kosong. Kesian..


Kepura-puraan yang ditayangkan bakal tertonton tatkala aku kesedihan dan keseorangan. Masa tu baru kau nak ingat tuhan bukan? Padan muka aku. L


Ye, korang mungkin boleh cakap, “itulah kau, siapa suruh buatkan!!”


WELL~~~ -manusia-


Setuju tak kalau aku cakap TUHAN kita maha adil lagi maha penyayang. Kasih sayangnya tak perlu ditunjukkan dengan belaian mesra dan peluk cium yang menyamankan. Aku sayang TUHAN, aku cintakan DIA. Aku baru sedar yang selama ini dia sangat sayangkan aku.


Aku dapat merasakan betapa sayangnya dia padaku. Walaupun tak terbilang dosa yang telah ku lontarkan, tetapi DIA tetap sayang. Ibarat ibu, seburuk mana anaknya, si ibu tetap sayang.


Didikannya TUHAN yang  lembut, lemah gemalai macam tarian zapin mendodoikan kita, benar-benar menginsafkan aku. Bukan melalui hukuman dan penyiksaan, tetapi limpahan rahmat yang tak pernah putus  telah membuka mata hatiku.


Alangkah baiknya jika ibu bapa jua mampu mendidik anak-anak sedemikian rupa. Sangat bijaksana.


Syukur Alhamdulillah Ya Rabb, Ya Rahman.  Nanti kita sambung lagi OKE!

0 Kata-kata Magik:

 

It whirls likely W.H.E.E.L Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template