My Princess

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

My Prince

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Sweetpie

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Jumaat, 13 Disember 2013

2032 lambatnya lagi.

Saya dekat KK Seri Kembangan. Lepas dengar cerita maksu pasal one her friend's sister passed away due to complication during her 6mo of pregnancy. Insaf terus makanya saya disini pagi ni.
Kat sini ramai parent yg bawa newborn baby untuk checkup. Mak buyung pun ramai juga.
Seronok tengok gelagat masing-masing, lagi2 yang anak berderet macam I. Hehe.. Esok dah tiga macam mana la makin hecticnya keluarga kami.
Tak sabar pula rasa nak tunggu baby baru lahir.
Menunggu lah saya dengan sabar sebab 2032 masih jauh walaupun saya dah sampai sini dari 8.30am td.
Daaa...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khamis, 12 Disember 2013

kids & parenthood thingy..

Assalamualaikum..

I just read someone's blog on: 10 useful tips from a Child Psychiatrist
I can say apa yang psychiatrist tu cakap memang betul.
I strongly agree motor and sensory skills kanak-kanak ni cepat develop from practical practices.

I do believe all parents have their own best way to raise their child. So do I, although there must be surely lacked at somewhere.

Selalu jugak saya cerita dekat husband, kesian tengok Hannah. Saya tau dia pun nak macam kanak-kanak lain, play with `something in a box.' Memang purposely saya tak nak expose her to these kind of 'boxes' tapi bila tengok anak sendiri kesian je rasa.
Tapi hati suami keras, dia tetap jugak tak nak belikan. He would rather agree if i spend lots more on toys, books, food and playlands.

So far I tak de ipad, tak de handphone canggih. Just enough we have tv and computer with astro and unifi at home. 

Honestly I pernah bergaduh besar dengan husband just because of these kinds of gadgets. Dulu kan tak wujud pun smart phone ni. So kita lebih focus to each other. Tapi bila masing-masing pakai hp canggih, kejap2 msg fb masuk. kejap-kejap whatsapp masuk. Eventhough duduk sebelah pun tak bercakap just because sibuk main handphone.

Then my husband admit memang gadget ni semua boleh jadi addicted. Asal bunyi je kita akan focus lebih dekat yang bunyi dulu dari benda-benda lain. Bila tak de bunyi, kita pulak kejap2 cek, belek sana sini, browse itu ini. I sentap la kan. So from there dia cakap tak pe tak perlu tepon yg canggih biar dia pakai apa yang ada (walaupun screen pecah. hihi) . Tapi kalau I nak tukar dia tak kisah sebab katanya dia tau I tak macam dia. 

Erm... well still thinking for proposal cost, tapi at the same time i takut bila i pulak pakai hp hebat i akan jadi lagi teruk dari my husb sekarang.

Tapi kalau pasal my kids toys, most of their toys are concept toys. Colourful blocks, ABC, 123, set masak-masak which come into pieces each set. More on traditional kids practically. Cuma tak de outdoor nak main parit, panjat pokok macam daddy. Kalau ditaburkan semua mainan anak-anak rasanya boleh tak nampak lantai rumah. Sumpah saya stress bila mainan budak-budak ni berterabur satu rumah. Tapi dah sendiri beli bagi anak main mainan macam tu, sendiri la kena kutip dengan redha. :D

Honestly saya suka perhatikan Hannah dan Harraz bila diorang dah start heret bekas mainan, by the time they hold something, i can see that they were actually thinking;
 "apa kita nak buat dengan mainan ni.. macam mana ye kita nak main benda ni".
Their motor skills are spinning. Love that.

Vocabs pun saya selalu expose budak-budak ni manually. I would rather to keep repeating a word sampai Harraz boleh ikut. And it surprised me when i just got to know Hannah can say monkey, frog, dog and cat tu biasa la. Now I tengah train Harraz untuk sebut benda-benda tu semua eventhough nak sebut mummy pun tak lepas lagi. But at least he can make the sounds of dog, cow, tiger and cat.

Yang sedang masih dalam progress berusaha is to control my temper. Honestly I selalu selalu selalu complaint to my husb kenapa la anak2 ni macam tu, macam ni. Orang lain pun anak kecik jugak.. Tak de hal pun bila bawak makan kat luar, tak de hal pun rumah sepah-sepah over. 
Kalau orang tengok how we handle our kids aroud, orang pun rasa kelam-kabutnya family ni.

- :D :D :D -

Last Tuesday I had my company annual dinner. My officemate tengok je gelagat anak2 saya tak tak diam walau seminit. Sampai my friend cakap, "Nurul, i just nampak you duduk for one minute tak sempat makan then you dah bangun balik the kids want this and that.".
Kalau pergi kenduri, I tengok boleh je anak-anak orang duduk diam makan nasi. Tapi kalau kena anak-anak I, baru 10 min sampai, silap monitor sket confirm baju cantik dah jadi kaler lain.

I did some readings, searching macam mana nak handle anak-anak yang species macam ni. Alhamdulillah, the only solution i found is your kids are smart and brilliant. Selidik progress anak tu macam mana, then you will say big thank you and alhamdulillah. 
I slowly managed to adapt my anger and shouting tapi ada masa-masa terlepas jugak ciri-ciri mak tiri due to of many circumstances.

My wish, saya nak anak-anak saya even dah besar pun tak rasa malu nak manja-manja landing atas riba mummy. So from there, tak ada rahsia antara mak dan anak. Saya nak anak-anak saya tak de rasa malu dan takut nak cerita masalah. So that takkan ada lakonan sementara.

Apa pun, relax la pembelajaran masih jauh untuk kita jangka. Just try to learn and be the best for your children. Allah kan ada. As for ibu bapa yang waras, seharusnya kita nak kan yang terbaik untuk anak-anak. Usaha dan berserah kepada DIA. 

Ibu bapa yang tak waras je sanggup tinggal anak tak berbaju tepi jalan. 

~cheers~

Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 28 November 2013

Baru jentik sikit je..

Semalam fikiran saya sangat kusut. Hanya mampu berserah dan berdoa atas ujian yang datang.
Saya tahu, mereka yang diuji Allah adalah mereka yang Allah sayang.
Juga sebagai teguran dariNYA atas kekhilafan diri yang selalu lupakan DIA.
Bila lama tak ada dugaan yang diberi, takut juga Allah lupakan kita. Semakin kita hanyut, semakin kita lalai dengan keseronokan dunia. 
Setidak-tidaknya bila Allah uji, DIA nak sedarkan kita dari terus leka.

Alhamdulillah..
Pemikiran ini yang terus menguatkan saya.

Alhamdulillah..
Doa saya DIA dengar. Sesungguhnya DIA maha pemurah lagi maha mengasihani.

Semoga saya sabar dan kuat untuk menghadapi segala ujian yang mendatang.
Mohon diberi perlindungan kepada anak-anak, suami dan ibu bapa tercinta.
Amin..
Success doesn't come to you…you go to it

Rabu, 20 November 2013

Harraz mengamuk sakan!

Harraz was turned up cranky for almost one hour. Where only me at home, daddy belum balik kerja lagi. At no reason he mengada-ngada I tak tau dia nak apa. Seriously I was in stress tahap gaban. Segala jenis pujuk manja intan berlian, ayat Qursi apa semua tak jalan.

Since dah masuk Maghrib, I pekakkan telinga solat Maghrib dulu. I just sempat doa; 
Ya Allah, bantu aku.. Kau lembutkan lah hati anakku..
Tak sempat nak doa lain Harraz dah datang memanjat melalak-lalak berguling atas sejadah.

As usual, Hannah pun bangun ambilkan Quran for me. Thank you girl. This time I wont skip. I really need the Quran therapy for my son.

What I did was, I read Surah Toha (ayat 1-5). He still keep on tantrum at first, but then.................. 

By the time I habis baca ayat tu kali ke 3, Harraz terus diam. He came and lay down on me sambil tersedu-sedu. I asked kakak to bring Harraz milk. 

Finally, my little handsome boy; Muhammad Harraz Nazhan bin Mohd Amli terus tertido on my lap me still wearing my telekung.

A very big phewwwwwwwwwwwwwwwww for me!


Alhamdulillah. MasyaAllah... Kuasa Allah SWT.

Thank you very much my dearest GOD!.

Then only Hannah said;
 " Mummy nak makan. Kita lapar la."

Oh my... rasa nak luruh jantung bila anak minta makan. 

Then I told her;
 " kita tunggu daddy balik nanti kita pergi makan ok."

In a mean while, I gave her some biscuits and another round of 11 Oz of milk.

Ermm... bila daddy balik mummy kena sekolah sebab tak bagi anak dia makan. No need to wait for him then.

See Hannah... mummy jugak kena tau.

Uwaaaa.....

Success doesn't come to you…you go to it

Selasa, 19 November 2013

Random mumbles of my little family..

Bila mood ke laut, i pun start to do my baby baru list.
Anybody experienced for cloth diaper? Terasa-rasa macam nak cuba CD dekat baby baru.

Tapi.......................
1. I tak de maid yang nak handle cleaning the CD every day. I am not sure if daddy will approve kalau i put extra loads to his laundry job.
2. Bila tak ada maid, sure kena hantar baby ke nursery. Layan sangat la baby sitter tu nak handle CD. Kalau peepee saja tak pe, is fine terus masuk wet bag. Kalau poopoo tak rajinnya diorang nak bersihkan dulu. 
3. Not worth kot kalau apply CD setakat weekend saja.

Else......................
1. Kita boleh apply CD time baby tido malam at home. + during weekend can consider berbaloi mungkin.

Hurmm ada tak CD size XXL or XXXL? My little Hannah is almost diaper free, tapi terkantoi bila nak poopoo dan tido malam. Tido malam I tak regret sangat la sebab dia pakai sampai pagi. so worth to let the diaper get wet so badly. Kalau just pakai untuk poopoo yang tak berapa saat tu agak membazir juga lah. 
Macam mana ke nak buat bagi Hannah confident nak poopoo dalam toilet bowl. I dah belikan dia toilet seat cantik kaler pink, gambar fish. She only can pee by using it. Hurmmm...

Dia siap cakap "mummy baca la Hannah nak berak ni".

Ok I pun started to read my spell. Non stop ya! When i finished Hannah suruh baca lagi. Apa ingat I baca buku ke.
My magic spell yang tak berapa nak menjadi is,
 "Ya Allah, bagi la Hannah berak atas kerusi fish dia sebab Hannah dah besar. Hannah dah tak nak pakai pampers lagi. Hannah budak pandai. Amin.." 

Tapi bila kena ulang banyak kali still tak keluar jugak, letih la mummy anak. Spell ni menjadi untuk Hannah pee pulak.

Magic words untuk mandi pagi I mujarab. I cakap, 
"Air.. jangan la sejuk sangat. Kesian Hannah, Hannah nak mandi ni." 

Then Hannah pun mandi dengan mindset air tu tak sejuk. Hihihhi...
So when everytime dia nak mandi then air rasa sejuk, she will told me.. Mummy air ni sejuk la.. Then i read my spell for her. =)

Hurmmm while googling for bedung and barut baby, (barut baby yang lama I rasa dah tak cukup kot bilangan asal walaupun anak dah dua, MIA) suddenly came cross into my mind I was thinking where did i put my kids baby tungku. 

Penting tau sebab dalam tu I keep both Hannah & Harraz punya tali pusat plus with all the herbs ingredients yang I tak tau apa nama dia. So is very important to keep the umbilical cord of little adik too. 

Balik nanti cari dalam peti azimat. Harap-harap tak MIA juga.

Well, this pregnant lady is in 23weeks of her third pregnancy.
Bahasa senang is dah nak masuk 6 bulan dah...
Alhamdulillah she still strong to handle both her super genius brilliant hyper toddlers; a working mother and wife to her husband with no maid at home. 

Worth to share, i just got to know the powerful of Surah Al Imran ayat 200.
Trust me.. Cuba hafal dan zikirkan selalu, at anytime especially when you preparing meals for dear husband and kids. I used to read this bila Harraz mengamuk guling-guling. 
Also when they were soundlessly sleeping.
Juga, saya baru tahu doa ni untuk pasangan kita, InsyaAllah, Allah bantu kukuhkan rumahtangga dan kasih sayang suami isteri. Alhamdulillah.. Tak semena-mena kan.. (";) 

"Hai orang yang beriman. Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu dan bersedialah dan bertakwalah kepada ALLAH supaya kamu berjaya" - ayat 200 Surah Al-Imran.
Pendek je ayatnya dan senang nak hafal. 
Actually ia doa untuk pelembut hati dan perasaan. InsyaAllah I pun amalkan untuk diri sendiri instead of beria nak suami dan anak yang lembut hati, kalau diri sendiri pun tak kuat memang hanyut.

Kalau rajin cuba lah google dan buat juga. Fadhilat Al Quran dengan izin Allah SWT InsyaAllah. 

Success doesn't come to you…you go to it

She made me guilty.

Semalam lepas solat Isyak, Hannah yang tengah main sepah-sepah tiba-tiba bangun.

"Mummy kejap ye Hannah ambikkan..." 

Dia pun bangun pergi ke meja bulat. Atas meja bulat tu ada a few books dan Quran. I yang tak tau apa Hannah nak buat terus jerit 
" Aaaaa tak mau.. Tak nak la kakak, nanti bersepah. Mana boleh main Quran berdosa."
"Hannah nak ambik bagi kat mummy la.." Gulpppp!!!!


Erm mummy dah buka telekung la sayang. Esok kita baca ye, malam ni mummy letih sangat.


Berdosanya saya!

Semalam I was sangat-sangat letih. Sampaikan daddy nak pegi keje pagi pun tak sedar. Daddy kejutkan jam dah 6.30am. Makanya daddy pun terlambat sampai ofis pagi ni nak kejarkan shift 7.00 pagi.

Success doesn't come to you…you go to it

Isnin, 11 November 2013

Girlfriend boyfriend anniversary.

Hari ni pun anniversary kami.

We have been in love for 6 years today eventhough we have been happily married for 3 years 7 months and 1 day.. Erm... ni la couple i yang paling lama. :)
Calculation ni semua kerja tickers. For sure not me to count ever single day, month and year in every second.
Thank you tickers; you keep remind me every single count i need.

What refresh me 11.11 ialah wedding reception one of my schoolmate. I pegi kenduri dia as a new title i am someone's girlfriend. hihihihi.

Sape sangka from that moment, anak kami pun dah nak masuk tiga orang. Alhamdulillah.
Again... rezeki Allah maha luas.

My dear boyfriend, millions thank you and sorry for everything. 

In all the world, there is no heart for me like yours.
In all the world, there is no love for you like mine.


Success doesn't come to you…you go to it

Ahad, 3 November 2013

Sunday morning! eventho it almost midnight. :D

Its Sunday morning people!

I dah puas tido sebab malam tadi pukul 9 semua dah hanyut.
But i guess my kids are still sailing. Tak de gaya nak bangun pun. Sunday kannn..
Macam diorang tau je Sunday tu pe benda. :D
but yet they knew kalau bangun lambat means cuti.

I plan to bring them to makan nasi lemak at warung nearby later. 
Daddy keje, malas pula nak masak breakfast hari ni.

Hannah dah habis exam. Jumaat lepas last day.
Macam periksa UPSR pula kamu exam sampai seminggu.
Tapi last paper was colouring and mummy kena ambil set pensil kaler adik untuk dia. Hannah punya pensil kaler ntah mana2 dah semua.

Bersungguh la daddy tulis nama satu-satu pun terbang jua akhirnya.

Bila tanya cikgu apa Hannah jawab masa exam. Cikgu cakap ada la juga rupa ABC.
Oh well... I yang over under estimate my own daughter. It is not a good practice then.
Ye la masa kita dulu umur dua tahun rasanya pegang pensil pun tak lepas lagi. Agaknya la kot. Kena tanya Ummi how was my progress when i was two.

Next year Hannah akan register pre-school yang betul2. Tahun ni sebab underage Hannah jadi student tumpang saja.
I told daddy instead of Q-dees ada Little Caliph kat sec 7. Tapi a bit far sebab kontra dengan jalan saya nak ke office. So belum decide lagi. Also tahun depan InsyaAllah little strawberry cupcake dah lahir, i pun kena cari nursery yang can handle EBM.

Money..money..mooney...

Jangan risau, rezeki Allah maha luas. Pasti ada jalan atas setiap ketentuan Nya.

Hannah said, " mummy belikan la Hannah baju angry bird macam adik...."
Syahdu je bunyinya.

Tapi memang dia nak sangat baju tido angry bird tu..
And I told husband your daughter ask for baju baru.

Daddy tak sampai hati, balik dari keje kami pun keluar cari baju angry bird kakak.

Ermmmm tak sempat basuh Hannah tido pakai baju tido baru angry bird kaler purple.

Success doesn't come to you…you go to it

Isnin, 28 Oktober 2013

My 3 little H.

Progress Hannah lately ni semua ada semalam, esok, nanti.
"Semalamm daddy bawak kita pergi KFC. Ada gelongsor, ada kuda.. Best kan mummy"
"Bangun! Selamat pagi Cikgu Zura"
"Mummy adik tido tempat daddy ke? Nanti Daddy tido mcm mana?"
"Daddy tak makan ke? Mummy dah masak"
Saya suka refresh semua dialog Hannah. She has been very talkative now. Sometimes I rasa funny and enjoy chatting with her. 

I asked her; "Esok sekolah ye.. Hannah suka duduk kat sekolah ke dekat rumah?"
Sambil angguk; "Hannah suka kat rumah sebab mummy ada" said Hannah.

Mummy nak biskut Tiger! No biskut Tiger. Sekarang ni item wajib yang kena ada dekat rumah is Jacobs Weetameal crackers. Seronok saya tengok anak-anak makan biskut sampai habis. 

Semalam mummy masak nasi ayam. The chicken stocks i letak white radish just an option of veggie and to sweeten the flavour. Tapi tak sangka Harraz loves white radish very much. Dia ratah je sayur yang dalam soup which I potong agak besar each slice.

Juga Harraz makan cekodok dengan tomato sauce. Bajet macam dah besar je. I introduce to kakak, tapi adik yang berkenan. 

My kids love playing blocks tapi everytime main, berterabur satu rumah. I can see playing blocks built their focus and creativities. Even Harraz pun dah pandai nak pasang blocks tinggi2.
I dont mind of buying them many types of blocks; besar, kecik, and colourful. Tapi bila nak kena kutip balik tu rasa nak meroyan.

Harraz ni pengemas sikit orangnya. Tangan, kaki kotor sikit suruh cuci. Jalan atas padang banyak ranting daun2 dia geli. Terjengket2 la berjalan takut kotor kononnya. 
Bila datang mood dia rajin kutip balik and kemas blocks yang berterabur. Tapi kalau mood naughty dia sampai blocks dia buat macam main bom tangan. Nak kena jentik tangan baru berenti.
Hannah pula dia akan kutip bila takut mummy ugut if bersepah mummy buang je bagi kat dog. Nanti Hannah bangun tido mainan dah hilang mummy buang. Baru bersungguh kutip sampai habis.

It is normal bila emak is a doctor at home. Instead of consistently consume same brand of supplements, boleh kering jugak poket ni bila nak top up dengan demand makan KFC playground and other leisure entertainments for the children.

So paling tidak pun Vit-C and fish oil kena ada. Terbaru I try Champs M with lysine chewable. Fish oil as usual Scott's capsules.
Alhamdulillah my kids dah jadi macam routine;
Bila nampak je I pegang botol vitamin melompat macam nak dapat coklat. Siap dah tau berapa biji sorang. 

Pregnancy kali ni saya rasa mcm nak jadi gegirl yang rajin nak menjaga semua benda.. Saya tak kata sebelum ni tak jaga, tapi semuanya ala kadar and mana tersempat je.
Tapi yang ni mood nak berfacial, pergi saloon, makeup pakai lipstick, pakai wangi2, cleanser,toner, moisturiser, sunblock, bb cream semua sempat tak sempat nak jugak tepek pagi-pagi. Hand cream segala lotion yang wangi i suka.
Consider it as pembawakan ke mengada-ngada?

My new little H, mummy starts browsing beautiful names for another version of H Jr. Stay strong and healthy dear.

Success doesn't come to you…you go to it

Isnin, 21 Oktober 2013

Weekend with daddy dah habis.

Sunday was over..

Farah, sorry aku tak jadi pun pegi Damansara. So tak dapat la kita date.. Next time hopefully....

Early Sunday morning, I prepared cheesy macaroni for the kids, then the parent is having  nasi lemak at a warung nearby my house.
Was planning to bring the kids to playland today.. Tapi sebab si emak was enjoying The Day After Tomorrow on HBO, lastnya pukul 3pm baru keluar rumah.
Endup we brought the kids to Reko Land in IOI Mall Puchong only.

Even no pictures to tell the stories but I knew that they were having real fun and fully utilized their daily toddler energies. 
While having dinner at Kenny Rogers, Hannah was fallen asleep. Orang dah nak balik baru dia nak order itu ini nak makan.

Poor my little girl was crying; she refused to go home, nak main kuda lagi. Harraz is already surrender sleeping in baby stroller. So dia dah tak take port.

Meraung anak dara saya sampai ke kereta. Tapi kalau dah comel, meraung pun orang senyum-senyum je tengok. Her with  rambut ikat dua and blue polka dot jeans dress, holding Mr Ephant and milk bottle in hand and crying all the way from basement of the shopping complex to roof top car park......

I noticed a few ppl staring and say comelnya budak ni menangis then smiled at me. huhu...

Its OK girl, next time kita pergi lagi ye... Esok nak sekolah. 

Saya seronok bila tengok anak-anak excited nak pergi jalan. Not even Hannah, her little brother Harraz pun dah tau meaning pergi jalan is time to seronok-seronok. I swear saya sangat-sangat happy.

Sebab saya pun pernah rasa perasaan seronok bila ayah & ummi nak bawa pergi jalan masa kecik dulu.

I bribe them kalau nak main, kena makan dulu. Untuk alas perut pre-lunch at almost 4pm they finished a milo with whole big chicken sausage each of them. Sungguh-sungguh nak main ni.

..........................................................................................

I was working half-day on last Saturday. 
Since daddy was also working and the kids is at nursery, I grabbed the only chance I got for my 'me-time' session.
After quite a while since Harraz was born then only I managed to do facial which is more on body de-stressing and self reward.

Phewwww... I am really satisfied with the treatment and body massage..

Pregnant mother kan... bukan boleh suka suka buat any treatment yang rasa best. Machine yang ada UV la, yang ada radiation la semua kena avoid. Even antiseptic machine pun they not allow.. Baru saya tahu... They replaced with antiseptic loction would do. End up oxygen de-hydration treatment suite me the most. 

I fetch the children at almost 5pm. And I mengelat skip masak dinner too. hehehe...
When daddy balik he dah kunci gate then only I cakap jom dinner kat luar.
My husband said, Abg dah kunci pagar ingatkan boleh makan nasi kat rumah. Cesssss..... I malas la... esok ye kita masak. 

We went out for dinner at Rimba Klasik. MasyaAllah ramainya manusia. Tapi ok la serving laju so no big deal.

There goes a reverse story of my weekend. I am blessed and happy. Alhamdulillah. 

Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 17 Oktober 2013

Hannah the Kak Long.

Hannah cakap adik baru is a girl. 
Well mummy pun ada instinct sama macam awak je ni.

Mummy keluarkan la adik bagi Hannah. Hurmm.. adik belum besar lagi, tak boleh keluar.
Dulu masa nak dapat Harraz, Hannah tak faham lagi. But now we share the excitements together and leaving my Harraz stays blur in his own 'mengada' zone... His precious mummy's boy moments before been called 'Abang Harraz'. I bagi chance, layan kan saja la mengada manja awak...

Yet.. in two weeks times a little strawberry cupcake is five months old in my belly. Nanti kita tanya adik boy ke girl ye. 


Success doesn't come to you…you go to it

At one fine rainy day..

Petang semalam hujan sangat lebat. Satu KL tau hujan lebat gila.
As usual bila KL hujan, satu KL akan tau jalan harus jam teruk.

Daddy keje malam sepatutnya. Tapi pukul 2pm daddy dah keluar sebab kena attend training. Lepas tu terus sambung masuk shift sampai esok pagi. Fuhhhh lamanya kan..
I ni bila daddy keje malam dia akan rasa mcm sensitif, sedih lain macam sikit. Agaknya sebab tak nampak tido sekali dalam barisan rasa tak complete. Mengada kan... :D

Saya dari kat ofis was started to think kat mana la kami anak beranak nak makan time hujan ni. Lepas ambik anak-anak dari nursery, Hannah dengan lemah lembutnya bodek I, "Mummy nak makan kat situ boleh?"

Hailam Kopitiam Restaurant! 

Gabra kot nak bawa "The two hyper brilliant toddlers" ni makan kat kedai macam tu, lagi pula time daddy tak de.
I chose to eat at a coffee table guarded with sofas. Tapi set meja yang macam ni letaknya betul-betul depan entrance kedai. Sikit lagi nak rasa kami anak beranak macam public figure bila Hannah and Harraz were put in action!

Hannah dah pandai habiskan a mug of hot chocolate on herself. And she insists to write and draw on the menu notes all the time sampai dapat free la pencil order tu. Harraz is soundlessly enjoying his "home made mee" and fried sausage.

I cakap dekat Hannah, kalau awak behave mummy belanja sweet. Kids will never forget a promise. :) so.... even though tak berapa nak behave, makanya lolypop sorang satu is enough.

And daddy went home at 3am in the morning suddenly. Katanya boss suruh balik. :) Then only I sleep well sampai pagi. 

Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 10 Oktober 2013

I bet I am too emotional but I am just a mother..

Haiiiihhhhh....

Purpose of the story is I nak mengeluh panjaannnnggggggggggg.

Lately ni nursery buat perangai. Sentap pulak hati kita!!!!
Bila I cerita dekat husband dia pulak join sentap. Sambung membebel kita beli puting yang elok, baru je tuka... blablabla..... owhh over juga daddy ni.

Hari tu masa nak cuci botol susu anak-anak, I tengok puting botol susu Hannah dah la tak sama jenis, buruk dan kotor pulak tu. Ring botol susu tu pun dah legam. 
Hoihhhhh tercabar jiwa raga dibuatnya. Saya ni hari-hari gigih sental botol susu anak-anak saya  bersih2 sekali balik tengok dapat yang dah berkarat. 

It doesn't matter about branding ke apa.. Tapi kalau dah puting susu yang I baru tukar tak sampai seminggu and I cuci hari-hari, hangin jugak la kan bila tengok anak kita kat skolah pakai puting susu tah budak mana, lepas tu kotor.

Ok admit cikgu tertukar dengan murid lain. 

Tapi hairan juga bila parent budak tu tak de cek ke keadaan botol susu anak kat sekolah macam mana? Dah berkarat macam tu pun buat tak tau je. Tak ambik berat ye kebersihan anak tu kat nursery.
................................................................
Another matter was semalam. 

Pagi tadi I nak packing bag sekolah anak-anak I tengok baju diorang masing-masing sepasang je yang berusik. Meaning baju yg takde is baju yang diorang pakai masa saya ambik balik petang semalam.

Normally i will provide 3 pasang each, dua baju siang and 1 baju malam. 

Semalam I ambik Harraz dia pakai seluar pendek and Hannah pakai baju tido. Baju Harraz satu baju siang, satu baju tido masih bersih. Hannah pulak dua-dua baju siang dia tak berusik.

What will you think?

So I guess, my children mandi sekali je semalam. Either Harraz mandi pagi je tak mandi petang sebab dia pakai seluar pendek. And Hannah I rasa dia tak mandi pagi and mandi petang je sebab dia pakai baju tido.

If so true, kesiannya la anak-anak tu. Hannah dari malam semalam tak mandi, pakai baju yang dia tido sampai ke petang esoknya.
................................................................

By everytime I ambik anak-anak dari nursery masuk je kereta masing-masing cakap nak air. Kadang-kadang worse case depan pintu sekolah, nampak je saya Hannah terus mintak air.

Apa anak-anak saya ni tak de minum air ke? Saya dah sediakan botol air untuk anak saya sorang satu. Troublesome ke kalau standby je botol air tu dengan diorg all the time? Saya tau Hannah dan Harraz mmg kuat minum air masak. Air masak je pun. Bukannya saya minta cikgu bagi air sirap ke.. air milo ke.. air ribena ke.. Just a plain water. Even kalau tertumpah pun tak de semut nak datang. Tapi btol air for toddler kan mmg air tak tumpah pun.
........................................................

How i wish Hannah bole report clearly everything yang dia buat kat sekolah everyday.

Kalau sebelum ni baju tak cukup la, termasuk baju budak lain la.. I tahan lagi sebab tak de kena mengena dengan anak-anak saya. 

Tapi kalau kes yang ni saya rasa macam tak boleh nak terima.

Saya memang typical emak. And sepatutnya saya rasa semua emak adalah stereotype. Where all mothers will work for the best for the seek of their children. Agree???

Eiiiii memang menyirap je hati ini. Ada jugak yang nekad tukar nursery lain nanti. 

Hari-hari lalu depan Qdees tu macam memanggil je nak suruh saya pergi tanya yuran sekolah berapa. Hurmmm tunggu la tergerak hati nak singgah, bakal saya usahakan.

Success doesn't come to you…you go to it

Isnin, 30 September 2013

dua garis selari ke tiga

This morning my husb asked "Rasanya mummy dah tak de sangat muntah-muntah macam dulu"
Owh he did noticed.

Yess a closing ceremony of entering my 4 months was so damn terrible. Lima hari MC nak??

Even though this is my 3rd pregnancy the excitements are still the same. 
Saya dah berangan macam mana nak susun tido anak tiga orang. :D
Saya dah berangan lepas ni kena request daddy beli MPV. :D
Saya dah berangan nak habiskan cuti berpantang dekat mana. :D
Saya dah berangan nak belli barang baby itu dan ini.

Jauh nau berangannya.. Kena masa terperasan dek suami saya mesti dia tegur
"uiiii mcm nak tembus pintu tu duk berangan apa?"
hahaha...

My EDD will be on March 17th 2014. Ok counting begin, my little strawberry cupcake i pray u will bake as a yummy delicious strawberry cupcake. :p
InsyaAllah

Success doesn't come to you…you go to it

Ahad, 15 September 2013

Its Sunday! Good moning holiday!

Happy Sunday morning!

Yess I woke up this early on Sunday morning because daddy is on day-shift all over the weekend. I knew it is going a long weekend but me and the kids are insist to stay at home spending our triplet bonded time together. Kids not insist la sebab diorabg bukan faham pun.
Bukan senang nak dapat peluang when daddy is working and mummy is off day.

Especially kalau daddy is keje malam during weekend lagi la kesian. Kami tiga beranak dah sure2 sempat jumpa daddy I can say less than 30 mins in all 24 hours per day. Me and the kids sampai rumah around 6++pm, daddy dah nak keluar pergi kerja. When daddy reach home at 7++am, we already about to go out. This will continue for another four days long before he's off day. 
Time ni la Hannah suka buat statement sentimental bila daddy tak de depan mata dia. Drama tau anak I ni.

I bought 3 ice creams for me, Harraz and Hannah. That little girl asked "mummy tak beli daddy punya ke?" Haishhhhh dah daddy keje, daddy tak dapat la ice cream.

As usual bila daddy keje malam straight away lepas kiss-kiss bye bye daddy nak pergi kerja, kami 3 beranak pun merayap cari dinner. Tah apa2 je mummy rasa kalau nak masak just me and the kids only yang makan. Lagi jimat, cepat dan senang mummy bawak korang makan kat luar saja.

Tapi, kena pasrah dan redha melayan kerenah budak dua orang itu yang sangat hyper and me alone have to control them. Seriously I can say rasa macam dah bersilat dekat kedai tu bila sorang nak makan sorang nak air, bila sorang nak turun kerusi yang sorang ketuk2 meja. Huaaaa sebab tu I dah tak berani nak offer makan kat Old Town. Malu mummy tau anak-anakku sebab end up memang meja kitorang la yang paling happening macam ada farewell dinner 10 orang.

Kebiasaannya Hannah pun akan cakap, "Mummy tu tempat daddy ke? Daddy duduk sini ye?" Seeeeee drama kan anak dara tembam tu. :D

Sooooo bila daddy keje siang and mummy cuti, this is the only chance I can be a "typical wife" preparing what a husband needs when he is going to work. At least I sempat siapkan him drinks with breakfast or lunch. Honestly saying it satisfy me. 

And untuk cover balik keboringan anak-anak tak pergi jalan during weekend, mummy bring them to play ground everyday. Paling tak pun main basikal kat luar. I'd rather to bring them to in-house playland dalam Mcd je sebab boleh makan ice-cream and senang nak control the kids.

There goes me and the kids activities bila daddy keje. Not so happening but yet is meaningful. I belum berani gamble bawa anak-anak tu ke shopping complex; tak terbayang rasanya kalau tahap kena main kejar-kejar. To play safe playground je pun dah cukup sweating.

Owh, esok ada birthday Haziq kat kampung. Sorry ye boy, Makngah tak dapat balik tengok Haziq potong kek Pocoyo. Nanti kalau ada rezeki kita celeb mini belated birthday OK!. InsyaAllah.


Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 22 Ogos 2013

A post to daddy...

Dah lama tak de cerita...
It is just that saya rasa macam nak becerita dengan diri sendiri.

Saya rasa husband kesayangan saya dah banyak berubah. Dan saya pulak rasa saya pun banyak berubah.

To daddy, sebab I dengan yakin daddy takkan baca benda ni. :)

I rasa since you on medical leave, you did help me alot.
And bila I fikir balik macam semua kerja rumah daddy yang buat.
Dari vacuum, mop lantai ,uruskan laundry I admit semua daddy buat. Lama dah kot I tak buat semua tu.
Rasanya mummy cuma masak, cuci pinggan and uruskan anak-anak je. Itu pun you did help me layan kerenah the kids.
Hurmm I am glad you been so nice.. but at the same time i feel guilty if I am not a good wife then.

Kalau you tengok I dah lembik and sometime macam nak tido, you never disturb me at any reason except bila Hannah or Harraz berak. 
Tapi kalau daddy tido, I selalu kacau bila Hannah and Harraz turn up cranky, I rasa tak cukup tangan nak handle.

Kalau sebelum ni I rasa mcm semua benda I kena fikir but now it seems like you yang serabut kepala fikirkan dan uruskan semua sorang-sorang.
Sampai satu tahap I macam tak sampai hati nak minta tolong lagi.. Uwaaaaa...
I do appreciate you painted luar rumah kita sendiri tengah panas.
Hannah tak habis-habis cakap "cantik kan rumah kita daddy cat".

I do appreciate you pergi shopping beli barang-barang untuk event Ahad ni alone. And you siap kan semua households yang I tak teringat pun benda tu kena ada. 

Sebelum ni Hannah selalu marah-marah cakap dengan daddy. That night I cakap dekat Hannah; "jangan la cakap kasar dengan daddy... tak baik. Nanti daddy pergi keje baru kakak tau."
Since that night sikit-sikit Hannah cari daddy. She has been soooo nice to daddy.

Petang semalam daddy jumpa anak-anak dekat nursery sebelum pergi keje. Muka Hannah sedih macam nak menangis daddy tinggal dia. Pagi tadi Hannah bangun mummy bg tau daddy dah balik.
Terus Hannah turun bawah cari daddy..

Seee...... Hannah sayang daddy....

Thank you abg.. Saya sangat-sangat-sangat terima kasih.


Success doesn't come to you…you go to it

Ahad, 28 April 2013

He walks!

He walks! 

Congratulation Muhammad Harraz Nazhan my handsome little boy!
Unfortunately mummy tak dapat tengok one of the sweetest moments in your life dear.
InsyaAllah mummy balik Malaysia nanti Harraz dah boleh kejar mummy.

So, practise a lot ok sayang. Your assignment! 
:)

I miss you sayang. 




I still remember how my dear Hannah started to walk when she was ten months old. 



Success doesn't come to you…you go to it

Sabtu, 27 April 2013

I really wish I could be there for you love.


Assalamualaikum.

Dari semalam mata kiri saya kedip2 macam nak bagi tau sesuatu. Saya dah mula rasa tak sedap hati memikirkan apa benda tak best yang nak jadi.
Allah hu akbar...

Siang tadi video call dengan Hannah, Hannah menangis. Berjurai air mata Hannah menangis sebut mummy. Saya tau dia menangis sebab rindukan mummy, Hannah menangis bersungguh-sungguh. Saya tau dia sedih. Saya kat sini pun menangis bila tengok Hannah macam tu.
Allah hu akbar...

Saya cuba call husband dari pagi tak berjawab, end up terus tak dapat.

I thought mata kedip-kedip tu nak bagi tau nak menangis teruk tadi sebab rindukan anak2, rupanya ada benda lain yang jadi.

Tadi masa saya keluar ke Sagamiono Square, my husband message me through Facebook dia suruh call. Tapi sebab I tak tau macam mana nak login FB kat handphone Jepun ni, dah lewat petang kat bilik baru dapat.

He is hiding something from me. Not only him, but the whole family there is hiding it from me. Saya call tadi tak de sape pun cakap apa-apa..
Endup he told me "tadi abg jatuh, tangan terkehel sikit"

Ok, instinct si isteri ni kuat, tanya lebih sikit finally baru suami saya mengaku bukannya terkehel, tapi patah terkulai....

Ayat direct yang sepatutnya ialah, "tadi abg jatuh tergelincir, patah pergelangan tangan. Tapi tak simen lagi sebab kena refer hospital. Esok pagi baru abg pergi hospital tapi kalau dah tak tahan sangat malam nanti abg pergi la".

Nah!.. ini dia berita tak best yang nak jadi rupanya.

Sesungguhnya saya sangat susah hati dan risau sebab saya kenal suami saya macam mana bila dia sakit.

At this moment, how I wish I could be there taking care of my husband and my babies.

I tau my husband adalah sangat jarang sakit. Else, suami saya adalah seorang yang sangat kuat lawan sakit. Tapi bila sekali sakit means adalah betul-betul sakit. 
And now saya tau dia memang dia tengah sakit tapi saya tak ada di sisi nak membantu.

Ya Allah Ya Rabbi, Berikan kekuatan kepada suami ku dan anak-anak ku ketika kami berjauhan. Kau berikan kesihatan yang baik kepada mereka, juga Kau lindungilah mereka daripada segala keburukan. Amin...

Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 11 April 2013

Never judge me of leaving family just because of work. Of course it is a hard decision.

Assalamualaikum.

I haven't been blogging for quite some time. The reason is I keeping busy with kerja, kids and family.

Yes, I need to go to Japan bringing RM50k project of my company for almost two months. Instead of only 2 weeks at first, MD said 2 months.

If I am not a wife and a mother yet, of course kepala fikir nak berjalan je. End of April is Japan Golden Week, they are having one week holiday. Kononnya, lucky me sebab dapat tengok Sakura.

Preparation? I can say -80% sebab x de start apa pun lagi. Everything super last minute, dan saya sangat-sangat tak de masa nak prepare anything.
Visa procedure to Japan je pun cukup lah payahnya. Macam-macam surat, the original one from Japan they need. Because of entry to Japan for reason of work and meeting, all expenses must bare by the company. Menunggu la Fedex post.

I need a short and quick travel guide but I have no time to do Google.

RM50k yang saya kena bawa tu je dah cukup sesakkan kepala saya. Honestly saya takut saya tak bole buat. Pray for me friends.

Dictionary! I need a dictionary because I will travel alone and English is not their mother tongue. Saya yakin akan jadi macam ayam dengan itik angguk2. Pun belum beli!

Currency rate! My another point of worries. Yen sume main ribu-ribu. Kalau sebut mesti kita rasa banyaknya kan. Tapi kalau makan lunch set bodo-bodo pun dah ¥20,000, kira sendiri lah.

Owhhhh 1st Birthday Harraz, mummy not with you syg. Also not me to bring you for 1yr jab. For sure daddy must take note!

I am very sad when it reminds me of leaving them for a while. Then, when every time I nak pack, or do list up I will cry 1st. Maka tak jadi nak tulis, end up langsung tak prepare.

Hurm.. Tomorrow is going to Teluk Intan jumpa ayah. My father kena quarantine sbb dah nak pilihan raya ni. Bahasa senangnya, ayah tak boleh keluar kawasan.

Monday packing, Tuesday balik kampung, Rabu jalan. I not only need to pack my stuffs, but also for my children. Mana dgn baju, stock pampers, susu, sabun bedak segala, ubat pn kena standby. Of course toys a bit. Banyak keje kan. But I still do nothing.

Ok lah dah penat.
Good night!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khamis, 28 Mac 2013

Pot pet Hannah.


Satu-satu saya sayang nenek
nenek-nenek buka pintu, saya balik pukul satu.
Mummy: nenek tua tak?

Hannah: tak!


Sengih sampai telinga nenek Hannah.

Kombinasi lagu nenek bongkok tiga dengan aci aci buka pintu. Suka hati dia je...

satu-satu sayang pak lang..
satu-satu sayang atok wan
satu-satu sayang mummy
satu-satu sayang daddy
satu-satu sayang adik Harraz
satu-satu sayang atam
satu-satu sayang atok
satu-satu sayang nenek
satu-satu sayang uncle
satu-satu sayang aunty
satu-satu sayang paksu.

semuanya satu! Kesimpulannya Hannah ingat dan kenal semua saudara terdekat. Turutan tu ikut suka dia mana yang dia ingat dulu. Tapi selalunya Pak lang la yang no 1.

Mummy sedang kemas groceries yang baru di beli. 
Hannah: Apa tu?
Mummy: Bawang putih.
Hannah: Nak!
Mummy: Nak, ambik la.
Hannah: Mummy la makan dulu.
Glup!

Hannah cucu sape?
Cucu atok!

Hannah anak sape?
Anak daddy. Anak mummy.

cucu-cucu tak dapat cari. nenek tua banyak sakti.
acik-acik buka pintu, saya balik pukul satu. tak mo takut burung hantu.

kapal terbang tinggi di awan. (sambil buat gaya)

Hannah: Mummy lukis Boboy. (ayam fav daddy)
Mummy ni sangat la pandai melukis.
Hannah: Tu bukan boboy! tu itik nenek.

Dang!

Daddy marah Hannah.
Hannah lari kat mummy;
Hannah: Mummy cakap Paklang, Daddy buat.
Hamboih!!!

Hannah kena gigit kat sekolah. Rebutkan lolypop Hannah tak dapat, pipi tembun tu jadi mangsa.

Success doesn't come to you…you go to it

Rabu, 27 Mac 2013

Choose either one or grab all?

Assalamualaikum.

This post may dedicated to all career women, a mummy of kids age 2 years and 11 months old and a wife with no maid at home.
Yes it describes me myself.

I would like to know, how these career women commit with work loads and handle their marriage life with toddler and baby, husband and house chores.
Obviously for a lady in that situation will find it is hard to stay in the office for working late. Agree??
As for me myself, balik lambat je I dah worry the kids should be hungry. The first thing that crossed my mind.

I am a lady engineer, design for PCB electronics equipments. So work loads normally came by season. Ada masa free gila, ada masa busy macam nak gila. And I believed this kind of work trends sama macam semua PCB designers out there.
Sorry, I tak tau trend keje lain macam mana. 

Does title for working late job does not meant for lady? Or ladies cannot be engineer once they got married and have kids and babies. Or all mummies must hire a maid if they still want to commit as lady engineer and working late?

Not fair! but that is the real situation. 

Different story bila the kids dah start sekolah. Then lady engineers need to wait until the kids sekolah only baru boleh nak berdedikasi???

If you attend for any interview, the 1st issue they will ask, can you working late? May i know your kids age? They also can predict if you still answer YES, but your children are only 2 years old and having baby. Or else they will ask do you have maid? What happen if you balik lambat and the kids at nursery?

What do you think the result will be?

It is not about qualification issue, even you passed the qualifying test. They just also understand that you cannot stay back to commit with work. 
So better they choose a guy instead.

Poor lady. :(

Husband? 

Kalau mak sorang pun boleh rasa nak pergi toilet pun tak sempat bila jaga anak dua, inikan pulak husband. I pernah tanya my husband, boleh tak kalau i tinggalkan Hannah and Harraz with you one whole day? White flag rise up! Surrender!

And also macam mana when your husband is working night shift. nobody can take care the children now. Sanggup nak tinggalkan anak dekat nursery sampai esok pagi? not me! 

What i can say, saya bersabar dan bertahan. Work load kat office cuba settlekan sepantas mungkin sebelum 5.30pm. If terpaksa i bring home only for weekend. 

Tapi, nak tuka keje lain tu rasanya belum cerah harapan. Of course saya tak salahkan anak-anak. Lahirnya mereka ke dunia, membawa rahmat dan rezeki yang besar kepada keluarga. Term rezeki itu luas.. Kaji sendiri dan selidik rezeki yang mereka bawa. :)

Success doesn't come to you…you go to it

Selasa, 19 Mac 2013

Hard time for me and her.

Assalamualaikum people!

Hannah is already 2 years old. I am graduated with my 2 years of breast feeding course for her.
Now i knew why the statement was like:

Only susu ibu until 6months old and do continue until 2 years old.

It doesnt mentioned only susu ibu until 2 years old. 

So i do believe i did it correctly by treating Hannah as casual breast feeding since she was 8 months old. 

Of course i am passionate with my breast feeding mission. Just that, based on my observation, mostly exclusively breastfeeding babies will have difficulties to consume milk as in everyday normal routine as other formula milk babies. Normally they will dependent on vitagen, susu kotak, fresh milk or any other expensive supplements. 
But how about when kita tak de bajet nak provide them with those kind of 'such milk replacement'? 

Kids need more calcium to grow up especially for their bones and teeth developments. 

Luckily my little girl finally loves her new Dutch Lady Biasa 123 and all the time mummy's milk very much! Dua-dua dia layan, mana la tak gebu kan. :)

...................................................................................................................

Sooooooo now, I rasa it is enough period for Hannah to enjoy her breast feeding moments. I need to wean her off. What should i do???

Seriously i can say it is really really hard. 

Hannah menangis..
Hannah merajuk..
Hannah sedih..
Hannah tak boleh tido..

Mummy also rasa bersalah..
Mummy also feeling sad.
Mummy also started to miss the moment to breast feed her again and again.

But she is growing and she will learn. And Mummy also must keras hati.

I am sorry sayang, I have to do this. You are a big girl now, shy-shy and no cry! It is not because i don't love you anymore. Mummy still love you and will always love you until the end of my life.




Success doesn't come to you…you go to it

Rabu, 27 Februari 2013

Pizza suka hati is how to cheat at cooking.

These few days mummy so lazy to do typical cooking. Apesal tah.. 
Yesterday was super hectic! I planned for my 1st attempt of home made pizza.
Did some Googling on recipe and list up all the needed ingredients in note.

Nak jadi cerita, yesterday evening was heavily raining meaning heavy traffic too.
I nak jugak-jugak make the pizza so even though i knew the time was almost 6.30pm, I went to Giant hypermarket just to do some quick groceries shopping.
I reached home at around 6.40pm. Cepatkan?? Cuba kalau leisure shopping, empat jam pun belum tentu kaluar dari kedai. :)

I did brought sooooo many types of bags with me too. 
Lappy bag, cooler bag, handbag and a few of Giant plastic bags of course.With rushing mode I ran trough the lift and once i reached in front of the door than only i noticed i don't have the house key with me. 
-Interesting!- Phewwwwwww!! Uwaaa rasa nak menangis.

And I need to pick up the kids too which also with their nursery bag some more. With only the two hands I have, I don't think that I am super gagah to carry all the bags plus my 9kg little boy in hand. No choice, I go down and put all my stuffs at one of an Indian groceries shop there before picking up the babies.

Bertapa lah kami tiga beranak kat kedai runcit akak India tu while waiting for Mr Daddy right away from Klang nun. Dekat kan! hoh! End up we; the whole family masuk rumah sharp 8pm.

What happened to my "1st attempt pizza" kononnya??

Daddy said, " Kalau tak jadi macam Dominos Pizza macam mana?" 
-I just don't care!-

I forced my husband to bring out our oven from the 'keeping room' as i need to prepare for the topping materials. I believed after 1st sample, husband pun dah boleh buat sendiri.
So true, i only did for one piece then the rest was finished by him.
In a mean time, I bribed the kids with Cheesedale Cheese slice. They love cheese, so it help them to stay busy operating on the cheese.

Instead of using pizza plain dough, i couldn't find any instant Nan bread for the pizza base. What i did was, i manipulated the recipe by using instant capati. More healthier konon because it made of high fiber of capati flour. I guess!

My bento for lunch today is Kerepot crispy pizza suka hati.
Kerepot sebab saya letak dalam tupperware kecik. :)


Cuba teka macam mana Hannah makan pizza? She ate like digging a treasure hunt and left me the crispy part of the capati. 2 set tau!

Success doesn't come to you…you go to it

My curi me-time.

At one day, my husband said, banyaknya blackhead!!!
Ermmm... dah lama tak pergi facial.

Then, pergi lah!
Wehoooo!!! But when??

I have no time for facial or any body massage any more.
Masa bujang dulu i used to pampered myself at least once in two months.

Memang la tetap jugak tak cantik, but it is just i loved of being pampered.
And i still ada lg a few sessions hutang at one of a spa near Ampang. Hurmmm halalkan saja lah.

So the last two days, I managed to have my me-time just right after I settled my road tax and compound payment at MPSJ.
Actually at first I nak ke Caring pharmacy to buy something je. Then out of no reason terus naik atas ask for facial treatment on the spot. Because I ni return customer dekat situ, so diorang redha je I main terjah without appointment. 
I just asked for a basic treatment and i need it to be done in quick and clean. As i said, i only have less than two hours time.
-OK satisfied!- Siap boleh terlena la sekejap. :)
This is why i love to go for massage and treatment if i got more me-time.

So no major cooking that day. I just rushed buy KFC dinner plate for two and a quick fried rice at home.

Frozen processed food Harraz dah habis. Daddy yang baik hati help mummy cooked chicken soup with vege for his son. My husband; bila anak dah menangis, he'd rather to take over my job instead of babysitting the crying baby.
Tapi yang tak bestnya at the end dapur jadi macam orang masak kenduri. Huahuahua!

Ok lah... apa pun I thanked you husband for helping me especially on laundry. I dah retired keje laundry since i pregnant Hannah. Hannah allergic bau sabun so my strong reason to quit. 

Tata then..
Success doesn't come to you…you go to it

Selasa, 26 Februari 2013

Love it, love them!


I love to see when the kids are juggling over on bed. Jumping-rolling-singing-screaming
Bising gila! But i swear it is really really fun!
Mak tak payah la nak lompat sama kan. Enough to join their happiness together.
Harraz yang tak pandai melompat pun terkinja-kinja rasa nak melompat riang.
"Mat Senyum" I tu kalau senyummmmmm... Alahaiiiiii "You made my heart melt la darling!"

video


Keadaan paling comot mereka adalah paling comel di mata saya. 





Hannah dah pandai malas nak bangun pergi sekolah. This morning she pretended sleeping when i woke her up. Buat keras je minah ni bila mummy dan Harraz kejutkan. Tipu la tak sedar lagi...
Tapi bila saya geletek anak dara tu terus tersenyum. Haaaaaa malas bangun eh.

Harraz pulak dah pandai main kereta. Semua benda bole jadi BMW Harraz, Lagi best bila Skyline Harraz tu is a food! Tangok la roti coklat pun dah buat track atas lantai. 

Mak nak marah pun rasa tak jadi.
 Ok-Ok-Ok He is learning! -Pasrah-







Love them like crazy!



Not to forget, i never stop falling in love with him too! ~~~ love is in the air~~~~

I love to be surrounded with millions of loves everyday!

Success doesn't come to you…you go to it

Khamis, 14 Februari 2013

Hari sayang - menyayang yeh??

I conclude my Valentines love notes to him.
My precious 20oz of the day. Big thank you to the GREATEST HIM.




In fact of hoping a surprise present from dear husband, OK Wake up please. No dreaming daaa.. :D

I just recieved my Valentines gift also. Thank you Min. Will try to introduce it to my Little beloved Princess Hannah. 



-Tata-

Success doesn't come to you…you go to it

Giving the best I 'have' for my babies.

Assalamualaikum people!

Just to inspire another stories of my passions; "giving the best i 'have' for my babies"

There are a few friends of mine complained; dia risau susu dah sikit. Dah tak banyak macam dulu. 
Saya tak expert, but i've gone trough the same situations as yours too.
Yang penting emak kena nekad, what ever happened, in what ever situation there must be a way!

"Hendak 100000000 daya, tak nak 100000000 dalih"
"When theres a will, theres a way"

Alhamdulillah my Harraz has been breastfeed exclusively at his age of 9 months old. And lucky me i have my Hannah too who is still breastfeed until now; another 2 weeks to reach her 24 months old.

Saya admit Hannah sangat memainkan peranan to sustain my milk production. 
When there are higher demand, there will be higher supply.

Stock frozen EBM Harraz pun tak la mewah macam orang lain. Honestly sekarang ni yang ada dalm freezer tu cukup bekalan untuk dua hari je. Which means 40oz for 8 feedings.
Sebab tu at work saya mesti jugak collect another 20oz per day so that it can covers for the 3rd day onwards. Meaning, bekalan susu tak boleh putus at least kena remain untuk 2 hari.

Also lucky me i am a working mother with sometime busy with work loads and went out for site meeting too.
There was a time where i need to go for day travel KL - Ipoh with my Japanese MD and i still need to make my EBM. What I did was, I brought along the machine and asked them to stop at R&R Tapah just because i need to pump. Kalau ikut malu, memang tak de la. Tapi kenapa nak malu kan... Or you can say that saya memang tak tahu malu. 

Bila kat ofis nak tak nak tak sempat, saya tetap jugak kena pam at least 2 kali sehari. Memang kebiasaannya 2 sesi je pun yang tersempat. Masa keje kita kena pandai arrange sendiri yang penting dapat apa kita nak.
Honestly saya akan balik keje dengan rasa tak best kalau tak dapat pam 2 kali or tak dapat collect amount yang saya nak. This is personally how i feel.

Biasa 1 sesi saya dapat 10oz. Let say saya cuma dapat 6oz, tak cukup nak cover demand Harraz yang 20oz sehari. Saya akan stop sekejap in withing 30 mins, then will continue for another 10 mins sampai la saya dapat 10oz untuk 1st half. This is what we called "Power Pumping" Also lucky me my pump station is just at the back side of my office.

Of course saya juga bukan la emak yang super rajin and has a lot of free time at home to make another pumping session. Tak de masa! So bila i on leave or MC, kids are at nursery saya gigihkan diri guna manual  pump for at least once.

In term of food pula, kena trial and error. Not only by taking super powerful my Shaklee supplements, natural food also does help. As for me my milk booster are protein based food. I will take ESP with full cream milk early morning before leaving to work, breakfast with something have eggs in the menu, nasi lemak or toasted bread with half boiled egg are my favorite. Sometime in the middle i drank soy bean milk. Further more in a sinful side, i still addicted to caffeine. Can't help! :) But not to forget of 3L water intake per day. My measurement is one 1.5L mineral water at work a day.

Personally, kalau emak betul-betul mahu, mesti Allah izinkan dengan apa jua jalan yang emak usahakan. 

Banyakan selawat, especially masa pumping. Start with Bismillah and Alhamdulillah on every single drops of your milk collected. Immagine your baby smiley faces and try to feel how you direct feeding your baby even  you are just doing machine sucking. :)

Work is work and will never end. But our babies are growing and emak normally will only got the chances in their first two years of the the child grows. 


Mommies, work hard and never giveup! 
Success doesn't come to you…you go to it
 

It whirls likely W.H.E.E.L Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template